Scunthorpe!
Har du någonsin slagits av tanken att du ska registrera dig på en internetsida, kanske gå med i ett socialt nätverk för att vara med i matchen, kanske signa upp dig på ett forum av valfritt intresse eller fetish, kanske skaffa en ny mailadress efter att din gamla blivit kapad? När du väl gör det kanske det går till ungefär såhär:

Du rullar ut din fräscha, och egentligen lite för dyra, ergonomiska Kinnarpsstol, justerar höjden för att slippa slå knäna i skrivbordet, ställer in vinkeln på ryggstödet i hopp om att slippa eventuella med för livet och rullar sakta fram genom att ta tag i skrivbordskanten och dra.
Den formgjutna musen ligger under handen som ett par välsvarvade funktionssulor för att motverka musarm, men det vore ändå inget bekymmer i och med det specialskydd mot tennisarmbåge du alltid har på armen nr du surfar.

Sakta men säkert klickar du dig in på din väl utvalda sida där ett konto ska skapas och du letar febrilt efter 'Registrera dig'-knappen.
Då du uppenbarligen är sist med att joina denna förteelse har webdesignern antagit att alla redan har 'reggat sig' och gömt länken i ett sällan utnyttjat hörn.

Men du hittar den och börjar knappa in dina uppgifter. När det är dags att välja användarnamn, e-post osv., skriver du kanske: steven.brightwater@hotmail.com. MEN, det fungerar inte. Du förstår inte varför och försöker om och om igen. Du börjar lacka ur. Du hamrar på tangenterna som och de vore något slags tivolispel där man vinner en fet box Plopp om man hamrar hårdast. Men det finns en anledning till att det inte fungerar och den anledningen kallas för "the Scunthorpe Problem".

The Scunthorpe Problem är ett mycket jobbigt syndrom för de som har ett namn som innehåller ett fult ord. Internet är nämligen fullt av filter som stoppar dessa namn. Steven BrighTWATer till exempel. Twat är ett fult ord på engelska. Det betyder vagina. Mycket användbart när man är irriterad.

Och sCUNThorpe har ett liknande problem. Cunt är ett fult ord på engelska. Det betyder vagina. Mycket användbart när man är irriterad. Har du bara ordet Scunthorpe med i ett email kan det blockas.

Det finns massor av roliga exempel:
- På 90-talet ville nån grabb skapa domänen www.shitakemushrooms.com. Det fick han inte och jag tror du kan ana varför.
- Det var en gång en Linda Callahan som ville skaffa en mailadress. Gissa varför hon inte fick! Jo, hon har ju ordet Allah i efternamn, och det där med Allah är känsligt, det vet man ju.
- Det brittiska parlamentet fick det lite struligt när deras filter stoppa alla mail med fula ord samtidigt som det pågick debatt om the Sexual Offences Bill (sexbrottslagen).
- Montreal Urban Community, vilket blir Communauté Urbaine de Montréal då de pratar franska i Montreal, fick hela sin hemsida www.CUM.qc.ca blockad år 2000.

Men det händer också att filter byter ut ord rakt av, lite som när man skriver fel i Word och så rättar programmet fel. Och det är ju skönt när man får hjälp med det, fråga bara det amerikanska 100-meterslöparesset Tyson Gay. På en nyhetssajt som drivs av en kristen organisation där ALLT är politiskt korrekt och lite till, publicerades en artikel där huvudpersonen var en kille som sprang. Killen hette Tyson Homosexual är nog lagom nöjd med sitt efternamn.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0